facebook

Vakblad Edelmetaal van maart 1955 had het al over synthetische diamant: ‘gezien de enorme kosten die met de “synthetische vervaardiging” gepaard gaan, is er vooralsnog geen bezorgdheid over een diamant-catastrophe’. Hoe is de situatie 70 jaar later? Laetitia Ruchtie en Peter Groenenboom vertellen erover.

Wat zijn de beweegredenen van mensen om sieraden en juwelen te dragen? Welke verborgen betekenis kan er achter schuilgaan? Machteld komt ons daar woensdag meer over vertellen.

Afgelopen woensdag stond in het teken van turkoois, turkoois en turkoois, verteld door de onnavolgbare Achiel de Laet. Het inspireerde Tom Peters tot het schrijven van een verslag dat we graag met iedereen willen delen.

We beginnen het nieuwe jaar met een voordracht over turkoois. Voor veel edelsteenkundigen een lastig mineraal. Er zijn veel simulanten en ook behandeld materiaal waarvan je jezelf kan afvragen of het nog wel turkoois genoemd mag worden.

Op 15 november duiken we in de wondere wereld van de cameeën. Ruurd Halbertsma, conservator klassieke wereld in het Rijksmuseum van Oudheden, neemt ons mee in het ontstaan van de cameekunst.

We hebben lezingen gehad over edelstenen en lezingen over sieraden. Dit keer is het onderwerp hoe grote edelstenen in sieraden terechtkomen.

Over twee weken is het weer zover. De lezingavonden gaan van start. We trappen af met Rob van de Berg over de petrologische en mineralogische collecties van Naturalis.

De inschrijving is geopend. Tien maandagavonden (vanaf 18 september) staat ons docententeam weer klaar op de Vrije Universiteit.

De laatste avond van het voorjaar, woensdag 17 mei, hebben we Hanco Zwaan te gast. Hij gaat vertellen over demantoid uit Madagaskar. Daarnaast komt nieuws uit het NEL ter sprake.

Aankomende woensdag (19 april) komt Enrico Bonino van alles laten zien over insluitsels in barnsteen. Enrico is geoloog, en gespecialiseerd in macro-fotografie.