facebook

Nieuws

Woensdag de 15e gaat Peter Slootweg meer vertellen over de geheimen die kwarts verborgen houdt. Ook benieuwd wat die geheimen zijn? Kom woensdagavond naar de lezing. Zoals gewoonlijk starten we om 19:45 in collegezaal HG 06-A33 van de Vrije Universiteit.

Rolf met een tafel vol Belazeriet-voorbeelden.

 

Belazeriet
De vorige avond ging voor een groot deel over de fantasienamen van mineralen, en hoe dit wordt gebruikt om materiaal mooier te laten lijken dan het echt is. Rolf heeft hier een boek over geschreven met als basis het engelstalige boek “Old rocks, New names” van Kristi Hugs. Veel voorbeelden passeerden er. Van Lopeziet, natuurlijk gegroeid in een poolse fabriek, tot een mooi stuk toermalijnkristal… van kunststof. Het boek is te bestellen op zijn website.

Rolf merkt dat er veel interesse is om te weten of mineralen echt zijn. Dit heeft te maken met de diverse gezondheids- en welzijnsclaims die worden gemaakt. Na de uitzending van “Keuringsdienst van waarde” over dit onderwerp, is er behoorlijk wat onrust ontstaan over de hoeveelheid namaak die wordt aangeboden.

Toch lijkt het een strijd tegen windmolens. Op dit moment is Auraliet-23 helemaal hot. Het zou sporen van 23 elementen bevatten. Maar de bottomline is dat wij het kennen als amethist met hematietinsluitsels. Bij enkele exemplaren waren ondanks nauwkeurige metingen met EDX en Raman spectroscopie geen sporen van de sporenelementen te vinden.

Contributie
Mocht je de contributie 2023 nog niet hebben voldaan, er is nog tijd voordat de herinneringsmails de deur uitgaan.