facebook

Nieuws

We hebben lezingen gehad over edelstenen en lezingen over sieraden. Dit keer is het onderwerp hoe grote edelstenen in sieraden terechtkomen.

De spreker Joost Vlemix (links) met de dit jaar overleden diamantslijper Gabi Tolkowsky.

 

Het zetten van edelstenen is een vak apart. En hoe groter en duurder de steen, des te spannender het wordt. Blijft de steen heel, past alles? In deze lezing wordt een inkijkje gegeven in deze wondere wereld.

Joost Vlemix FGA is meestergoudsmid naast edelsteenkundige. Joost maakt sieraden, restaureert religieus zilver werk en geeft les in goudsmeden.

Datum: woensdag 18 oktober
Tijd: start lezing om 19:45, zaal open vanaf ongeveer 19:15
Locatie: als vanouds HG 06A33, VU Amsterdam

Naturalis

Vorige keer was Rob van den Berg te gast met een lezing over de mineralencollecties van Naturalis. Deze bestaan uit meer dan 800.000 items. De stukken zijn deels afkomstig van andere instellingen (die zijn opgeheven), maar ook uit nalatenschappen van particulieren. Niet alles is even goed gedocumenteerd, en de papieren etiketten beginnen steeds meer te vergelen.

Voor het categoriseren en vastleggen van de verzamelingen moet veel werk worden verzet. Het doel is om alles te digitaliseren voordat teksten onleesbaar zijn geworden. Veel van het werk gebeurt door vrijwilligers. Heb je zelf enige affiniteit met, en kennis over, de materie, dan kun je altijd contact opnemen met Rob: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.